fbpx

Tips Merawat Furniture Stainless Dirumahmu

Meja Makan, atau Bangku Makan kemungkinan ialah lokasi yang rawan terserang bintik di rumah. Tetapi beberapa dari kita masih bimbang bagaimana bersihkan furniture stainless di dalam rumah secara betul. Tiap meja dan bangku makan mempunyai watak dan langkah perawatan yang lain. Bahan stainless memang dikenali lebih tahan lama serta awet daripada bahan yang lain. Tentu saja keunggulan ini akan didapatkan bila perawatan dan langkah bersihkan yang akurat. Baca panduan berikut supaya mebel dengan bahan stainless di dalam rumah anda masih tetap tahan lama.

Perawatan

Campurkan air dengan detergen halus seperlunya, gosokkan secara halus pada bahan stainless memakai spon atau kain microfiber. Waspada saat lakukan cara ini supaya air sabun tidak berkenaan bahan kain pada bangku stainless anda atau mebel yang lain. Kemudian usap dengan handuk atau kain yang dibasahi oleh air hingga bersih tanpa sisa atau tersisa sabun detergen. Pakai kain kain microfiber atau kanebo untuk keringkan stainless sampai betul-betul kering.

Mengkilatkan

Pakai cuka yang sudah dicairkan sama air seperlunya. Gosok stainless dengan spon atau kain microfiber memiliki serat halus (janganlah sampai terserang bahan kain). Basuh sampai bersih dan seka sampai kering memakai kain microfiber.

Hilangkan Bintik Kerak

Untuk bintik bandel seperti kerak air, bisa ditangani dengan memoleskan odol pada tempat yang berkerak. Gosok perlahan-lahan memakai kain microfiber, dan biarkan sesaat. Basuh sampai Bersih dan seka sampai kering memakai kain microfiber.

Bintik Lama yang Bandel (Susah Ditiadakan)

Campur 3 sdm baking soda dengan 1 ltr air. Membersihkan stainless memakai kain microfiber sudah dibasahi oleh air hangat yang digabung dengan detergen. Sebagai cara paling akhir, pakai air larutan baking soda (dengan ukuran 3 sdm/1 ltr air). Basuh sampai bersih dan seka sampai kering memakai kain microfiber.